Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2009

Το κόμικς έχει δεκατρείς

Υστερα από αρκετό σασπένς και σε ασυνήθιστη γι' αυτό εποχή -μέσα στο χειμώνα- ένα από τα πιο αγαπημένα φεστιβάλ της πόλης τελικά τα κατάφερε και ιδού: το 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Κόμικς της Βαβέλ θα γίνει από 22 έως 25 Ιανουαρίου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, στο Γκάζι, όπως άλλωστε κάθε χρόνο από το 1996.

Χρειάστηκε να ταρακουνηθεί γερά το υπουργείο Πολιτισμού από την πιθανότητα «εξαφάνισης» της ολοζώντανης γιορτής αυτής της πόλης μέσα από ένα πλήθος διαμαρτυριών, ανάμεσά τους και ερώτηση στη Βουλή από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Περικλή Κοροβέση, προκειμένου να δοθούν τελικά -έστω και αργά- τα απαιτούμενα κονδύλια.

Τελικά η κακοτυχία του 13ου και «γρουσούζικου» όχι μόνο ξεπεράστηκε, έγινε και θέμα του φεστιβάλ. Οι τριάντα τρεις Ελληνες σχεδιαστές, που αποτελούν τον πυρήνα του Φεστιβάλ, δημιουργούν πρωτότυπες ιστορίες πάνω στο θέμα «13».

Οι ελληνικές συμμετοχές φέτος είναι οι Μάνος Αντάρας, Δημήτρης Βιτάλης, Κώστας Βιτάλης, Γιώργος Γούσης, Σπύρος Δερβενιώτης / Αλέξια Οθωναίου, Γιώργος Δημητρίου / Νεκτάριος Χρυσός, Χρήστος Δημητρίου, Μιχάλης Διαλυνάς, Ανδρέας Ζαφειράτος, Πέτρος Ζερβός, Λάζαρος Ζήκος, Λίλα και Μάρω Καλογερή, Con, Σάββας Λαμπούδης / Δημήτρης Σαββαΐδης, Κώστας Μανιατόπουλος, Γιώργος Μαραζιώτης, Βαγγέλης Ματζίρης / Δημήτρης Σαββαΐδης, Γιώργος Μπότσος, Ελενα Ναβροζίδου, Γαβριήλ Παγώνης / Σταύρος Ντίλιος, Παναγιώτης Πανταζής, Τάσος Παπαϊωάννου, Δημήτρης Παπαστάμος, Θανάσης Πέτρου / Παναγιώτης Κούστας, Φώτης Πεχλιβανίδης, Smart, Soloup, Νεκτάριος Σταματόπουλος, Ταξής, Γιώργος Τσούκης, Helm, Αννα (Τριμίντζιου) Χολάκ, Ωρυνός.

Παράλληλα θα γίνει για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό παρουσίαση της ρωσικής και ουκρανικής σκηνής κόμικς, με δημιουργούς από τη Μόσχα, το Κίεβο και την Αγία Πετρούπολη (Akishin, Barabanova, Bronnikova, Chill, Day, Drew, Egoroff κ.ά.). Χαρακτηρίζονται από υψηλής ποιότητας δυνατό σχέδιο, σκληρή γραφή και πρωτοπόρα εικαστική σημειολογία.

Ταυτόχρονα σε αφιέρωμα στην παθιασμένη γενιά των νέων Λιβανέζων δημιουργών (Noura Badran, Ralph Doumit, Mazen Kerbaj, Maya Majdalani κ.ά.) θα παρουσιαστούν τα διαφορετικά στιλ και τεχνοτροπίες τους, που έχουν κοινό παρονομαστή τα έντονα βιώματα μιας πολυτάραχης και ασταθούς καθημερινότητας. Ιδιαίτερο αφιέρωμα θα γίνει στη διασημότερη εκπρόσωπό τους, τη Zeina Abirached, η οποία έγινε διεθνώς γνωστή με το βιογραφικό της άλμπουμ «Πεθαίνοντας, φεύγοντας, ξαναγυρνώντας: το παιχνίδι των χελιδονιών».

Σε μια μεγάλη ατομική έκθεση θα παρουσιαστεί η πολύχρωμη, ειρωνική και τραγική ταυτόχρονα αισθητική του νέου Μεξικανού εικονογράφου Πατρίτσιο Μπετέο. Η θεματολογία του εκτείνεται από την επιστημονική φαντασία έως την ποπ καθημερινότητα. Ατομική έκθεση έχει και ο Λέανδρος με τα ευφυή, χαρισματικά σχέδια και την καυτή θεματολογία.

Οπως κάθε χρονιά, το φεστιβάλ της Βαβέλ παίζει αλλάζοντας το κέντρο της πόλης. Μέσα στην Τεχνόπολη θα εκθέσουν δουλειά τους γνωστοί γραφιτάδες (Κασάπης, Φαϊτάκης κ.ά.), ενώ στα πέριξ οι Carpe Diem θα βάψουν την επιφάνεια ενός κτιρίου με τη συμμετοχή του διάσημου Ιταλού Blu (που έκανε πρόσφατα εικαστική επέμβαση στους τοίχους τής Tate Gallery).

Ο Δημήτρης Μυλωνάς θα παρουσιάσει τις καθηλωτικές φωτογραφίες του από την αμερικανική Δύση και το θέατρο μαριονέτας «Baruti στην άκρη της κλωστής» θα παρουσιάσει τη μουσική παράσταση «Τα τρελά μαγειρέματα».

Μόνο ο καιρός θα ρίξει λίγο τους μουσικούς τόνους για να ταιριάξουν στους κλειστούς χώρους που το χειμωνιάτικο κρύο επιβάλλει. Ετσι σε εσωτερικό χώρο (Φούρνοι Τεχνόπολης) και με σχεδόν unplugged ήχο θα παίξουν στο φεστιβάλ οι Swing Shoes, ο Γιάννης Τσόρβας, οι «The Appalachian Cobra Worshippers», οι «Dust Bowl» και ο Μπάμπης Παπαδόπουλος.

info: «Τεχνόπολις», Πειραιώς 100, Γκάζι
Ωρες λειτουργίας εκθέσεων: 12.00 - 21.00
Εναρξη συναυλιών: 19.00
Είσοδος ελεύθερη

φωτό1: Εργο του Agin, από το αφιέρωμα στο ρωσικό και ουκρανικό κόμικς
φωτό2: Εργο graffiti του Αντρέα Κασάπη

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου