
Όταν ξέσπασε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος η Δανάη κατέφυγε στα Τρίκαλα όπου και διέμενε η αδελφή της. Το 1946 βρίσκεται καθηγήτρια φωνητικής μουσικής στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών και στη Δραματική Σχολή Ευγ. Χατζίσκου. Στην περίοδο της Χούντας διετέλεσε καθηγήτρια "τιμής ένεκεν" στην έδρα Ελληνικής Λαογραφίας στο Πανεπιστήμιο του Σαντιάγκο και κατά την περίοδο 1972-1973 τακτική έμμισθη καθηγήτρια στο αυτό Πανεπιστήμιο.

Στο πλούσιο συγγραφικό της έργο ξεχωριστή θέση κατέχουν οι μεταφράσεις της, στίχων του Παύλου Νερούδα. Είχε εκδώσει πολλά βιβλία καθώς και τον δίσκο «Τα ποιο όμορφα τραγούδια του Αττίκ». Επίσης διατηρούσε το ψευδώνυμο «Αργυρώ Καλιγά».
Συγγραφικό έργο
Από το κατά καιρούς συγγραφικό της έργο ξεχωρίζουν (βιβλία, μελέτες, μεταφράσεις):
"Τραγουδώντας" (χρονικό) 1954
"Αντιδράσεις" (ποίηση) 1960
"Τα υψώματα του Μάτσου Πίτσου" του Π. Νερούντα, μετάφραση 1966
"Για ένα ζευγάρι ρόδα" (λαογραφική μελέτη) 1972
"Ελληνίδες ηρωίδες στο δημοτικό τραγούδι" (μελέτη) 1972 και ακολουθούν από το 1973:
"Εστραβαγάριο"
"Είκοσι ποιήματα αγάπης κι ένα τραγούδι απελπισμένο"
"Λάμψη και θάνατος του Χοακίμ Μουριέτα"
"Γενικό άσμα"
"Νύχτα του Σαββάτου" του Μπερναβέντε, μετάφραση
"Η μάυρη βίβλος της βορειοαμερικανικής επέμβασης στη Χιλή" του Αρμάνδο Ουρίβε, μετάφραση
"Η Χιλή θα νικήσει" του Χουάν Φοντό, μετάφραση
και πολλούς στίχους για τραγούδια ή μουσική σ΄ ελληνικά τραγούδια και σε ποίηση Π. Νερούντα.
Δείτε την Δανάη Στρατηγοπούλου στον Νυχτερινό Επισκέπτη, aπό το οπτικοακουστικό Αρχείο της ΕΡΤ: εδώ
Ο δημοσιογράφος AΡΗΣ ΣΚΙΑΔΟΠΟΥΛΟΣ στην εκπομπή του ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ έχει καλεσμένη την τραγουδίστρια-συγγραφέα ΔΑΝΑΗ ΣΤΡΑΤΗΓΟΠΟΥΛΟΥ. Τονίζεται η ζωντάνια αλλά και ο επαναστατικός, ανυποχώρητος χαρακτήρας της. Η ίδια αναφέρεται στα παιδικά και νεανικά της χρόνια, στο ταξίδι της στην ΑΙΓΥΠΤΟ, στις σπουδές στη Φιλοσοφική Σχολή και στην ενασχόλησή της με το τραγούδι και τη λογοτεχνία. Σε ό, τι αφορά το τραγούδι, δηλώνει ότι ασχολήθηκε ήδη από την ηλικία των δεκατριών ετών με το δυτικό αλλά και το δημοτικό, σημειώνει την μέσω αυτού αντιστασιακή δράση ενάντια στις γερμανικές δυνάμεις κατοχής, καθώς και τη σημαντική συμβολή του ΑΤΤΙΚ στην ελληνική μουσική σκηνή. Αναφέρεται στα ταξίδια στη ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ, τη συναναστροφή με τον ΝΕΡΟΥΔΑ, ο οποίος είχε και Έλληνα πρόγονο, τα γεγονότα που οδήγησαν τη ΧΙΛΗ στη δικτατορία και τη διδασκαλία της ως λαογράφος στο Πανεπιστήμιο. Παράλληλα, προβάλλονται πλάνα της καλεσμένης να τραγουδάει, εξώφυλλα δίσκων της, αφίσες και φωτογραφίες της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου