Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Η Eλλάδα του 1920 μέσα από τον φακό της Dorothy Burr Thompson

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο και συγκεκριμένα στο site της Αμερικάνικης Σχολής Αθηνών βρήκαμε ένα αφιέρωμα στο έργο της αρχαιολόγου Dorothy Burr Thompson που έζησε στην Ελλάδα τις δεκαετίες '20-'30. Οι φωτογραφίες της καταγράφουν τοπία, αρχαιολογικούς χώρους, πτυχές της αστικής και αγροτικής ζωής, έθιμα και επαγγέλματα από μια μεσοπολεμική Ελλάδα που δεν υπάρχει πια. Πρόκειται για σπάνιο υλικό αφού είναι λίγες οι φωτογραφίες ερασιτεχνών που σώζονται σε αρχεία από την περίοδο του Μεσοπολέμου. Η συλλογή εκτείνεται χρονικά από το 1923 (έτος άφιξης της αμερικανίδας αρχαιολόγου στην Ελλάδα) μέχρι και το 1955. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει εκπληκτικές φωτογραφίες από την Βοιωτία. Παρακάτω δείτε μοναδικές φωτογραφίες από Θήβα, Λιβαδειά,  Χαιρώνεια, Ορχομενό, Γλά, Κωπαΐδα,
 Λεύκτρα και πολλά ακόμα μέρη. Ένα ταξίδι στο χρόνο εδώ: Ακόμα περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε στο ψηφιακό αρχείο της Αμερικάνικης Σχολής εδώ:
 
Η Φωτογραφική Συλλογή της Dorothy Burr Thompson διαθέτει 3.176 ψηφιακές εικόνες (αρνητικά και θετικά). Η Thompson, γνωστή στη διεθνή αρχαιολογική κοινότητα από τις ανασκαφές της στην αρχαία Αγορά και τις δημοσιεύσεις της σχετικά με την αρχαία κοροπλαστική τέχνη, δώρισε στην Αμερικάνικη Σχολή τη φωτογραφική της συλλογή από τα ταξίδια της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό πριν από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου