Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009

"Η σκόνη του χρόνου" του Θόδωρου Αγγελόπουλου με φωτορεπορτάζ από την πρεμιέρα στο Μέγαρο

Την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών μουσικής πραγματοποιήθηκε η πολυσυζητημένη πρεμιέρα τις ταινίας, «Η σκόνη του χρόνου» του Θόδωρου Αγγελόπουλου.

O πολιτικός και καλλιτεχνικός κόσμος καθώς και το κοινό γέμισε την αίθουσα και τίμησε τον μεγάλο σκηνοθέτη και τους παρευρισκόμενους συνεργάτες και ηθοποιούς. Την εκδήλωση τίμησε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

Η ταινία είναι η δεύτερη της «Τριλογίας» που είναι ο γενικός τίτλος των τριών ταινιών του σκηνοθέτη.

Ο κύκλος «Τριλογία» ξεκίνησε με το «Λιβάδι που δακρύζει» και μετά την «Η σκόνη του χρόνου» θα ολοκληρωθεί με την τελευταία «Αύριο». Η «Τριλογία» με αναφορές στον Θηβαϊκό Κύκλο παρακολουθεί τον Ελληνισμό από το 1919 και την φυγή των ελλήνων από την Οδησσό. Δυο νέα παιδιά συναντιούνται πρώτη φορά κατά την φυγή, χάνονται και συναντιούνται σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, σε διάφορα σημεία του κόσμου, βιώνοντας τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα του 20ου και των αρχών του 21ου αιώνα.
(Με κλίκ στις φωτογραφίες μπορείτε να τις δείτε μεγαλύτερες)

Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, η Irène Jacob
και ο Willem Dafoe

Willem Dafoe και Irène Jacob

«Η σκόνη του χρόνου» εκτυλίσσεται χρονικά από το 1953 έως το 1974, στην πρώην Σοβιετική Ένωση, τα σύνορα Αυστρίας - Ουγγαρίας, την Ιταλία και τη Νέα Υόρκη. Η ταινία πραγματεύεται τις σύνθετες διαπροσωπικές σχέσεις και τις ιδεολογικές ανατροπές, μέσα από την επιρροή που ασκούν τα μεγάλα πολιτικά γεγονότα, από τις παραμονές του θανάτου του Στάλιν μέχρι την παραίτηση Νίξον στην Αμερική και την πτώση της ελληνικής χούντας. Η ταινία αφήνει την αίσθηση των δηλώσεων του σκηνοθέτη «Ζούμε περίοδο κλειστού ορίζοντα. Ένα τοπίο στην ομίχλη, σ΄ εναν κόσμο που δεν ξέρει που πάει».

Θόδωρος Αγγελόπουλος και
Κάρολος Παπούλιας

Η σύζυγος του Dafoe, Giada Colagrande, ο σκηνογράφος Διονύσης Φωτόπουλος, και οι πρωταγωνιστές

Η εντυπωσιακή Irène Jacob

Ο διακεκριμένος σκηνοθέτης στοχάζεται για μια φορά ακόμη μέσα στη δίνη της ιστορίας. Οι ήρωές του έχουν σημαδευτεί από τη σφραγίδα της και την κουβαλούν στο κορμί τους. Δύο άνθρωποι που έχουν πολιορκήσει τον ουρανό και γεύτηκαν την πίκρα της προδοσίας και της ήττας θα ενωθούν για να κάνουν ένα παιδί. Το παιδί τους, ύστερα από πολλά χρόνια, έρχεται από την Αμερική με σκοπό να γυρίσει μια ταινία για τους γονείς του. Καταλήγει να γυρίσει μια ταινία για την ιστορία που η σκόνη του χρόνου έχει σκεπάσει.

Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος μέσα στο πλαίσιο αυτής της ιστορίας αναζητά και πάλι τις έννοιες χρόνος, παρελθόν, παρόν, μέλλον. Όπως μάλιστα σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου η δεκαετία του ’50 και του ’60 ήσαν εποχές απόλυτης αθωότητας «Αν και βγαίναμε από έναν πόλεμο, και μάλιστα εμφύλιο, υπήρχε δίψα για ζωή... Ήταν εποχή της αθωότητας, γιατί είχαμε και πιστεύαμε σε μια οραματική σχέση με το μέλλον».

Τα γυρίσματα της ταινίας ξεπέρασαν σε κόστος τα 8 εκατομμύρια ευρώ και πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα, τη Ρωσία, το Καζακστάν, την Ιταλία και τη Γερμανία.

Η αίθουσα λίγο πρίν γεμίσει

Η εξαιρετική δουλειά της Καραΐνδρου

Η τελευταία ταινία «Αύριο» θα κλείσει την «Τριλογία» και θα αναφέρεται σε ένα (ακόμα) άγνωστο μέλλον, κοντινό ή μακρινό «αύριο».

Την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου ο Θόδωρος Αγγελόπουλος τιμήθηκε από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνουγια το σύνολο του έργου του. Η ταινία προβλήθηκε στο φεστιβάλ εκτός συναγωνισμού.

Η εξαιρετική φωτογραφία είναι του Ανδρέα Σινάνου, ενώ η μουσική, άνευ περιττών σχολίων, είναι της Ελένης Καραΐνδρου. Πρωταγωνιστούν ο Γουίλεμ Νταφόε, ο Μπρούνο Γκαντς, ο Μισέλ Πικολί, η Ιρέν Ζακόμπ, ο Κριστιάν Πολ, η Ρένα Πιττακή, ο Κώστας Αποστολίδης, ο Αλέξανδρος Μυλωνάς κ.ά

Το site της ταινίας: Dust of Time

Ευχαριστούμε τον Νικόλα Κομίνη για την παραχώρηση των φωτογραφιών. Δουλειές του μπορείτε να δείτε εδώ: Studio Kominis

Update: Το trailer της ταινίας



Οι 15 50 για τη σκόνη του χρόνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου