Τετάρτη 13 Μαΐου 2009

Όταν η Τέχνη φέρνει την «ανατροπή» στην Εκπαίδευση

Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας - Κέντρο ΓΑΙΑ και το Κέντρο Καλλιτεχνικής και Δημιουργικής Εκπαίδευσης ΑΝΙΜΑ συνδιοργανώνουν την Εκπαιδευτική Ημερίδα με τίτλο Όταν η Τέχνη φέρνει την «ανατροπή» στην Εκπαίδευση, με ειδικό θέμα την Περιβαλλοντική Αγωγή στην Α’/θμια και Β’/θμια Εκπαίδευση, το Σάββατο, 16 Μαΐου 2009, 9.30π.μ. – 2.30μ.μ., στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών (Σίνα 31).

Στόχος της ημερίδας είναι να αναδειχθούν οι Τέχνες ως άξονες σχεδιασμού και παραγωγής πολυτροπικού εκπαιδευτικού υλικού, μέσα από το οποίο επιδιώκεται α) η πληροφόρηση των μαθητών του ελληνικού σχολείου σε σχέση με τα περιβαλλοντικά ζητήματα και β) η συμμετοχή τους σε δράσεις υπέρ του περιβάλλοντος. Για την τεκμηρίωση των θέσεων που παράγονται από την επιστημονική και καλλιτεχνική κοινότητα, σχετικά με το θέμα αυτό, θα παρουσιαστούν ερευνητικά στοιχεία, αλλά και ενδεικτικές καλλιτεχνικές δράσεις. Η θεωρία θα επαληθεύεται με πρακτικά παραδείγματα και ενδεικτικά δρώμενα επί σκηνής.
Στην ημερίδα, το περιεχόμενο της λέξης Τέχνη δεν περιορίζεται μόνο στα εικαστικά. Καινοτόμο στοιχείο αποτελεί η εστίαση στις παραστατικές τέχνες. Με αυτό το σκεπτικό, θα δοθούν θεωρητικά στοιχεία και μοντέλα βιωματικών παραδειγμάτων σχετικά με την αφηγηματική, τη θεατρική, τη μουσική και την κινητική εμψύχωση των περιβαλλοντικών ζητημάτων. Επίσης, οι ομιλητές σκοπεύουν να αναδείξουν ότι η οικολογική συνείδηση δεν διαμορφώνεται μόνο με τη λειτουργία του νου, αλλά απαιτεί συμμετοχή ψυχής. Θα εξεταστούν οι συνθήκες κατά τις οποίες η Τέχνη αποτελεί μια ουσιαστική, σύγχρονη γέφυρα ανάμεσα σε χώρους στους οποίους ασκείται η Περιβαλλοντική Αγωγή, όπως το Σχολείο και το Μουσείο. Τέλος, παρέχονται στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η Τέχνη αναδεικνύεται σε ένα σημαντικό παράγοντα συμπλήρωσης της περιορισμένης στα σχολικά εγχειρίδια περιβαλλοντικής προσέγγισης, με δράσεις ελκυστικές για το παιδί και τον έφηβο, οι οποίες προκαλούν συναισθηματική συμμετοχή σε σχέση με τα φλέγοντα περιβαλλοντικά θέματα. Άλλωστε, το φυσικό περιβάλλον ταυτίζεται με την Τέχνη, αφού «το πιο ευγενικό αίτημα του ανθρώπου ικανοποιείται από τη φύση, κι αυτό είναι η αγάπη προς την ομορφιά» (Έμερσον).
Η ημερίδα απευθύνεται σε νηπιαγωγούς, δάσκαλους, καθηγητές, εκπαιδευτικούς αισθητικής και μουσειακής αγωγής, παράγοντες εκπαιδευτικού σχεδιασμού, κοινωνικούς λειτουργούς, ειδικούς παιδαγωγούς, γονείς, καλλιτέχνες, παράγοντες πολιτιστικών κέντρων κ.ά.

Ομιλητές: Μάγκυ Ασβεστά, Έμμη Γραμμένου, Δημήτρης Ζορμπαλάς, Νατάσα Ζούκα, Σοφία Λούζη, Μαρίνα Σωτηροπούλου, Ευγένιος Τριβιζάς.

Η ημερίδα πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Γαλλικής Πρεσβείας – του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών. Χορηγός: Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα

Κόστος συμμετοχής: 10 ευρώ, φοιτητές 5 ευρώ (Περιλαμβάνεται Βεβαίωση Συμμετοχής, φάκελος ημερίδας: γραφικό υλικό, φυλλάδιο περιλήψεων – βιογραφικών, καφές/αναψυκτικό)
Πληροφορίες - Επικοινωνία: τηλ. 2108811227, 2108019784, fax.2108812555

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου